Mat er fellesskap, liv og glede. Det er godt kjent at næringsrik og sunn mat er viktig for helsa. Det mange ikke tenker på, er at maten du spiser også påvirker huden din. Her er 10 supergode matvarer som gir huden spenst og glød.
1. Bær
Runde og søte, sunne og herlige – bær finnes i mange ulike smaker og varianter. Men felles for de fleste, er at de inneholder mye antioksidanter og vitaminer, og er en spesielt god kilde til vitamin A, som bidrar til å styrke cellefornyelsen i huden.
I det dypeste laget av huden, lages det nye hudceller hele tiden. Når cellene modnes, beveger de seg utover mot hudoverflaten, og etter hvert faller de eldste cellene av, for å gi rom for nye. Denne cellefornyelsen er viktig for at huden skal bevare sin glød og spenst.
Men etter hvert som vi blir eldre, bruker cellene stadig lenger tid på å fornye seg. For en baby, tar cellefornyelsen omtrent 14 dager, mens etter fylte 50, tar den så mye som 84 dager.
Når du spiser bær, får du i deg mye godsaker for kroppen. Bær med mye farge inneholder som regel aller mest antioksidanter. Nordiske bær inneholder ekstra mye plantestoffer, fordi de vokser i et krevende klima. Derfor er tyttebær og moltebær er et supert valg for huden din, men også blåbær, bjørnebær og bringebær er gode kilder til vitamin A.
2. Rosenkål
Spiser du rosenkål til julemiddagen, men aldri ellers?
Rosenkål er en skikkelig undervurdert grønnsak. Den er nemlig en liten kraftpakke for huden: rik på vitamin C som støtter produksjonen av kollagen i huden, og flere antioksidanter, for eksempel sulforafan. Sulforafan er en sterk antioksidant, som bidrar til å styrke immunforsvaret og dempe tegn til aldring. Denne kombinasjonen av næringsstoffer bidrar til å dempe skader fra frie radikaler, slik at huden holder seg på sitt beste.
Så ta med deg en pakke rosenkål i handlekurven, og få den lille supergrønnsaken opp på middagstallerkenen, hele året.
3. Gulrøtter
Disse sprø godsakene er stappfulle av betakaroten, som gir gulrøttene den flotte fargen. Betakaroten er også et provitamin, det betyr at kroppen omdanner stoffet til vitamin A. Dette vitaminet er viktig for å opprettholde en sunn og frisk hud.
Betakaroten er også en antioksidant, som beskytter cellene dine mot skadelige effekter av frie radikaler – altså molekyler som dannes i huden når vi utsettes for faktorer som stress, UV-stråling og sigarettrøyk.
4. Gresskar
Kjøper du gresskar bare til Halloween? Da bør du vurdere å bruke det mer. For gresskar inneholder vitamin A og C, som øker kroppens produksjon av kollagen, holder hud og hår friskt og glansfullt, og støtter opp om kroppens immunforsvar. Gresskar inneholder også vitamin B1, som motvirker tørr hud, og B6, som bedrer hudens evne til å fornye seg, og demper effekten av hormonelle hudendringer som akne, betennelse og rødhet.
5. Rødbeter
Grønnsaker med sterke farger er ofte fulle av godsaker for kroppen. Rødbeter er et godt eksempel på dette. Den næringsrike grønnsaken er fullpakket med fiber, kalium, magnesium, jern, og vitamin A, B og C, som beskytter huden din mot frie radikaler, støtter kollagenproduksjon og reparerer og forebygger tørr hud. Rødbeter er nydelige i salater, stekt, eller i en smoothie.
6. Epler
Epler er en favoritt for mange, og ikke uten grunn. Praktisk å ta med seg, og en superenkel måte å få i seg vitamin C, E og B6, kalium, magnesium og kostfiber. Eplet kan beskytte deg mot flere sykdommer, hudirritasjon, akne og celleskade fra ytre påvirkning, som forurensning og solskader.
7. Frø og nøtter
Spiser du nøtter og frø, får du i deg mange ulike næringsstoffer på eg gang. Nøtter og frø inneholder mye umettet fett og fiber, vitamin E, tiamin, magnesium, kobber, selen og fosfor. Dette er næringsstoffer som bidrar til å rense huden og gi den en sunn glød.
Mange typer nøtter, for eksempel valnøtter, linfrø og chiafrø inneholder mye omega-3. Hasselnøtter og mandler har også et høyt innhold av sink, et mineral som brukes for å produsere kollagen, og gjør huden spenstig og elastisk.
8. Avokado
Denne allsidige grønnsaken kan brukes i det meste, smoothie, guacamole, pålegg, salater… det er bare fantasien som setter grenser. Avokado er full av sunne fettstoffer som omega-3, i tillegg til en rekke vitaminer og mineraler: vitamin C, E, K og B6, riboflavin, niacin, folat, pantotensyre, magnesium og kalium.
Det er ingen hemmelighet at avokado er sunt for huden, den bidrar til å øke blodsirkulasjonen, gi huden glød og spenst, og holde på fuktigheten.
I en nylig studie delte forskere 39 kvinner inn i to grupper. Deltakerne i den ene gruppen spiste én avokado om dagen, mens den andre gruppen fortsatte med sitt vanlige kosthold. Etter to uker hadde kvinnene i den første gruppen tydelig fastere og mer elastisk hud, enn deltakerne i kontrollgruppen.
9. Squash
Squash tilhører gresskarfamilien. Mens gresskar som hokkaido og butternut squash har fast fruktkjøtt, høstes squashen tidligere, mens både skallet og fruktkjøttet fremdeles er mykt. I likhet med gresskaret, inneholder squash mye folat, kostfiber, vitamin C og kalium, som bidrar til å redusere tretthet og øke kollagenproduksjonen. Disse stoffene bidrar også til å beskytte cellene mot frie radikaler, som kan føre til for tidlig aldring av huden.
Lurer du på hvordan du skal tilberede squash? Her er det nesten ingen begrensninger, for squash smaker nydelig stekt, dampet, revet i kaker, som puré og til og med rå i salater, om du ønsker det. Squash har lite smak i seg selv, men tar opp smaker fra de andre ingrediensene. Hva med en deilig fransk ratatouille?
10. Fet fisk
Fet fisk som laks, ørret, makrell, sild, sardiner og ansjos er proppfulle av omega-3, som gjør at cellene i huden holder bedre på fuktighet, og huden blir myk og smidig. Omega-3 kan også bidra til å lindre rød hud og irritasjon. Det er ikke uten grunn at de norske kostrådene anbefaler oss å spise fet fisk 2-3 ganger i uken.
Fisk, frukt og grønnsaker gir gode smaker og energi til kroppen. Sunn mat har også mange positive effekter for huden din.
Vil du gi huden din en ekstra boost i tillegg, anbefaler vi Nordic Recovery Cream. Denne er nemlig også proppfull av antioksidanter og essensielle fettsyrer, akkurat som grønnsaker og bær. Med C-vitaminrik tindvedolje og ren planteolje fra viltvoksende arktiske tyttebær, kjent for sitt uvanlig høye innhold av bioaktive stoffer, gir denne ansiktskremen fuktighet, og beskytter og styrker huden.